divendres, 11 de maig del 2012

Taller de moixaines


 Una vegada més, la biblioteca Mestra Maria Antònia serveix d’exemple, aquesta vegada hem rebut la visita dels bibliotecaris de Terrassa que estan mirant de crear un grup de famílies voluntàries per fer activitats amb nadons de 0 a 3 anys, com els nostre, i van venir el passat dimecres a veure el taller que ens havien preparat les mamis Meritxell i Vinyet. Un taller de moixaines per acaronar i per fer pessigolles, de dits i per menjar i gruar; jocs per balancejar i cavalcar, per saltar, etc.  Es notava que l’havien treballat prèviament a casa. Van explicar molt bé, de cada cançó, els aspectes que es treballen i les possibilitats pedagògiques.
Per a fer la guia per als pares amb el recull de moixaines hem utilitzat el llibre Tat! : recull de moixaines, jocs i cançons per a infants.
Aquí teniu una mostra del recull de moixaines que vam preparar pels pares.
PER ACARONAR…



PIS, PISSIGANYA
Pis, pissiganya,
Pica l’aranya
Pica l’aranyeta,
estira l’orelleta.

Situeu el nen davant, de cara a vosaltres. Acaroneu amb les vostres mans les galtes del nen mentre reciteu el text. En arribar a l’últim vers, estireu-li les orelles.

BALLMANETES
Ball manetes, toca galtetes,
Toca-les tu que les tens més boniquetes.
La ball, ball, la cueta de la gallina,
La ball, ball, la cueta del nostre gall.

Nostre gall és cantador,
Canta de dies, canta de dies,
Nostre gall és cantador,
Canta de dies i de nits no.

L'adult fa seure el nen a la seva falda o en una cadira, encarats. S'agafen les mans del nen i es fan picar l'una contra l'altra. També es poden anar acaronant les galtes del nen o de l'adult mentre es canta la cançó.  
PICA MANETESSSDFDSSPICA MANETES
Pica manetes
Tan boniquetes,
pica-les bé
que el pare ja ve!

Poseu el nen assegut o dret davant vostre.
Agafeu les dues mans del nen i feu-les-hi  picar la pulsació mentre reciteu el text. En arribar a l’última síl·laba feu un cop més fort. 
 Material necessari
-         1 o 2 Micros
-         Ordinador portàtil
-         Altaveus
-         Reproductor de música
-         Cd
-         Recull de moixaines o llibres de cançons infantils.

Procediment
Els donàvem als pares una guia que va preparar la coordinadora del projecte, Ànnia Marcè, amb una recopilació de moixaines triades per les mares voluntàries i extretes del llibre Tat! : recull de moixaines, jocs i cançons per a infants.
Vam fer una rotllana amb els nens a la falda. Primer, la Vinyet i la Meritxell cantaven la cançó i ens ensenyaven el moviment i seguidament tots els pares la repetíem i així successivament. Si es vol també es pot utilitzar el cd que conté el llibre Tat! : recull de moixaines, jocs i cançons per a infants.


 Aquesta setmana la biblioteca us recomana:
-         Barret de rialles : moixaines, jocs, refranys, poemes / selecció i il·lustracions de Francesc Salvà.
-         Tat! : recull de moixaines, jocs i cançons per a infants / Marta Badia Solé, Àngels Vidal Mombrú ; pròleg de Josep Bargalló.
-         Cada festa una cançó / Noè Rivas ; il·lustracions de Fina Rifà.
-         Libro de nanas / ilustraciones de Noemí Villamuza ; selección de Herrín Hidalgo ; [Federico Ga. Lorca ... [et al.]].
-         Tireu confits! : propostes per a fer música amb infants de 0 a 3 anys. Volum 1, Els més petits / Teresa Malagarriga ... [et al.]
-         Virolet Sant Pau : cançons populars catalanes per a nens de 2 a 5 anys / seleccionades i adaptades per Montserrat Busqué i Barceló ; il·lustracions de Montse Ginesta.
-         Bitxo! [Enregistrament sonor] : cançons per a la menudalla de 3 a 4 anys / Toni Giménez.
-         Tocatimbal 5 [Enregistrament sonor] / orquestració i direcció musical: Manuel Oltra ; intrepretació: L'Esquellerinc.
-         Cançons per al poble [Enregistrament sonor] : d'infants C / orquestració i direcció musical: Manuel Oltra ; interpretació: L'Esquellerinc.

No et quedis sense i vine a la biblioteca a buscar el teu recull de moixaines!

Ànnia Marcè