dimecres, 31 d’octubre del 2012

BabyClub: I'm a pig!!

Avui és All Hallow's Eve (o Hallowe'en, Halloween), és a dir, la revetlla del dia de All Hallows o All Saints, en català, Tots Sants. Com tothom sap, als països saxons es celebra el vespre d'avui disfressant-se, sobre tot, de criatures terrorífiques i monstruoses. Els nens van casa per casa demanant llaminadures amb el càntic "Trick or Treat", en el que, o dónes alguna cosa dolça o et faran una malifeta.

Els nostres nadons són massa petits per a gaudir d'una festa com aquesta sense tenir por, per això avui aprendrem els animals. I ho farem, primer de tot, amb un conte il·lustrat que es titula "Oink, Oink!".



Amb aquest conte aprendrem els noms d'alguns animals i els seus sons:
  • Cow /kau/: vaca; moo 
  • Duck /dak/: ànec; quack
  • Horse /hors/*: cavall; neigh /nei/ (*recordeu que l'hac s'aspira però no sona com la "j" castellana).
  • Hen: gallina; cluck /klak/
  • Pig: porc; oink
A més, aprendrem "I am a ...!" i "I am not a ...!", és a dir "Sóc un ...!" i "No sóc un ...!" respectivament.

Hem de recordar que alguns animals, en anglès, tenen diferent nom si són vius o si ens els estem menjant. En aquest cas, solament "pig" canvia de nom i es diu "pork" si el tenim a la taula.
Això te una raó etimològica: El francès va ser la llengua de la cort anglesa durant més de 300 anys, època del creixement de les llengües europees. L'anglès es reservava per a la plebs i, per això, qui cultivava els animals feia servir noms saxons i a qui li servien, feia servir noms francesos. De fet, el francès normand, encara es parla avui en algunes celebracions de la cort.
Entre altres, el vedell (calf /kalf/), també canvia de nom a "veal" /vi·ǝl/: vedella: (la /v/ sona com l'antiga "v" catalana, o la francesa, és a dir, entre "b" i "f"; i la /ǝ/ sona com la "e" neutra catalana).

Desprès, farem una cançoneta del nostre amic Matt on aprendrem més sons d'animals.


Afegim els animals:

  • Dog: gos; woof /vuf/
  • Cat: gat; meow
  • Rooster /ruster/: gall; cock-a-doodle-do /kok·adudel·do/

També tenim altres vídeos interessants sobre els sons dels animals:


Per als nens més grans, i els pares més atrevits, farem una cançoneta una mica més complicada. La tradicional "Old McDonalds Had a Farm" (A la granja de Joanet!).


Teniu la lletra sotstitolada així que la podeu seguir bé. Solament afegim

  • "donkey" /donki/: ruc; ih-oh
i es tracta de dir "Old McDonald had a farm, ee-i, ee-i, oh. And on his farm he had a ..." on direm el nom de l'animal, i seguim "with a ..., here, and a ..., there, here a ..., there a ..., ee-i, ee-i, oh" on direm el so d'aquest animal.

També tenim la versió del Mat, "of course":


Recordeu que podeu veure totes les cançons que anem fent durant el curs a través de la llista de reproducció de YouTube que trobareu a la columna de la dreta i que anirem actualitzant cada mes.

Per acabar l'activitat, farem una carota d'animal i així podrem anar a demanar caramelets. No us oblideu: "Trick or treat!".

Que passeu una bon Hallowe'en, una bona castanyada i uns tranquils dies de tots sants i de totes les ànimes.

divendres, 26 d’octubre del 2012

Quan ve el temps de collir castanyes...

S'apropa el cap de setmana de comprar panellets, castanyes, i també per fer-ne a casa, tant grans com petits. I és que una castanyada, sense uns bons panellets, no tindria l’encant que té si tenim a les mans aquestes postres catalanes típiques d’aquests dies. 

Seguint la tradició, avui l’espai de famílies ha celebrat la castanyada amb una visita especial: La Castanyera! que portava castanyes per als més menuts.

La Castanyera no es volia perdre el conte que ens ha explicat l'Ànnia i també ens ha ajudat a vestir-la de castanyera tot ballant i cantant cançons. 
 Per acabar, hem fet castanyes amb paper de seda. Mireu que xules que ens han quedat!
Volem agrair a Úrsula Hernandez, la super Castanyera, la seva col·laboració.
 Ànnia Marcé 

dijous, 18 d’octubre del 2012

Sortim a buscar bolets!

Avui hem donat la benvinguda a la tardor amb el conte “Sortim a buscar bolets” explicat per Stefanie Csefko, mare voluntària.


 Heu anant mai a buscar bolets? Doncs aquesta tarda hem ajudat al protagonista del conte a buscar bolets i ens ha agradat moltíssim! Ens ha portat bolets de veritat perquè experimentéssim amb ells.
També hem elaborat el nostre mural de tardor que podreu veure a l’entrada de la biblioteca i que ens ha quedat preciós.

L’hem realitzat amb tots els elements naturals que hem anat manipulant prèviament: pinyes, branquetes, fulles de morera, fulles de castanyer, garrofes, castanyes ... I hem pogut observar-les, olorar-les, manipular-les, ... Hem comprovat si rodolen o no, si són lleugeres o pesades...Caram que divertit ha estat jugar amb els elements de la natura!.

Ànnia Marcé

dijous, 11 d’octubre del 2012

Excursió als horts ecològics!

Avui hem anat d’excursió als horts ecològics dels jubilats de Can Dània.

La bibliotecària Ànnia ens ha explicat el conte “misteri a l’hort” que parla de la història d’en Joan, un noi amb molta curiositat i amb ganes d’explorar.

 Nosaltres com en Joan, el protagonista de la història, hem utilitzat la lupa per explorar les diferents plantes i hortalisses que hem trobat per l’hort.
En Jordi Pagés ens ha ensenyat els diferents horts dels jubilats i amb ell hem après, entre d’altres coses, com es treballa en un hort i hem vist les canalitzacions de l’aigua.
També ens ha deixat olorar la menta, la farigola i la alfàbrega. 
Per molts era la primera vegada que veiem una esponja.
Hem regat els tomàquets que encara estaven molt verds.
Un experiència molt agradable i una bona oportunitat per a què els mes petits descobreixin d’on venen les verdures i vegetals que mengen.
Volem agrair la col·laboració al Departament de Medi Ambient, en especial a Jordi Pagés, l’encarregat de fer-nos la visita per les instal·lacions.  
Ens hem divertit molt!
Ànnia  Marcé

dilluns, 8 d’octubre del 2012

El nostre àlbum de família

El passat dimecres l’Ànnia Marcé, bibliotecària, va explicar el conte del vaixell pirata, un conte especial fet de paper. Seguidament vam ajudar a les famílies a crear els seus propis àlbums de família.

Els més petits pintaven les portades dels àlbums, amb gomets i colors, mentre els pares enganxàvem les fotos de la família.



 Aquí teniu els passos a seguir per a fer el conte, animeu-vos, és molt divertit!

Conte: El vaixell pirata
 Hi havia una vegada un nen que anava pel carrer i es va trobar un llibre (paper DIN-A4 doblegat per la meitat), i va decidir llegir-lo per veure el que explicava.

Explicava la història d’un pirata que vivia avorrit a casa seva (es dobleguen les puntes de forma que veiem una casa)
I va decidir comprar-se un vaixell per veure món (es fa un vaixell doblegant cap amunt la part de sota de la casa). Una vegada sobre el vaixell, va decidir anar a terres llunyanes, on feia moooolta calor, per això es va treure la samarreta, amb tanta mala sort, que li va caure a l’aigua i no la va poder agafar (¡chof!).
De sobte va començar a bufar un vent molt fort (bufem tots) que va empènyer al vaixell fins a les roques (es fa veure que la roca es el cap d’algun nen i el vaixell xoca contra ella) i al xocar fa que es trenqui la proa (es trenca un dels extrems del vaixell). S’acosta un turmenta...
Una onada gegant (fem un moviment exagerat) empeny el vaixell cap a unes altres roques (un altre xoc amb una altre cap) i es trenca la popa (es trenca l’altre extrem).
I com que així un vaixell no pot navegar, es va enfonsar i enfonsar... amb tanta mala sort que va caure al revés i es va trencar el màstil(toquem el peu d’algun nen i trenquem la punta del vaixell).
Pobre pirata, sort que sabia nedar!. I va arribar a la platja d’una illa, però...(amb molta sorpresa), sabeu que es va trobar?(despleguem el vaixell i...sorpresa)..
¡LA SAMARRETA DEL PIRATA!



Mireu quins àlbums més bonics van quedar.
Un record per sempre!